Semienka chia majú vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin, rovnako ako ľnové: obidvoje je však lepšie rozomlieť.

Keď totiž ľudia jedli dve polievkové lyžice celých chia semienok počas 10 týždňov, neviedlo to k žiadnej zmene v hladinách omega-3. Rovnaké množstvo mletých chia semienok naopak prinieslo významný nárast hladín omega-3 s krátkym i dlhým reťazcom v krvi. Zdá sa však, že to nemalo vplyv na zápalové faktory nebo faktory rizika ochorenia. Žiadna zmena telesného tuku, hladiny cukru v krvi, cholesterolu, krvného tlaku, C-reaktívnych proteínov alebo akéhokoľvek iného markeru zápalu pri konzumovaní chia semienok.

Jedna skoršia štúdia vykazovala významné zníženie hladiny C-reaktívnych proteínov (indikátor systémového zápalu) v porovnaní s kontrolnou skupinou. Bolo to však iba preto, že u skupiny konzumujúcej placebo došlo k výraznému zhoršeniu; táto skupina konzumovala namiesto chia niekoľko polievkových lyžíc pšeničných otrúb. Takže to nebolo tak, že by sa stav skupiny užívajúcej chia výrazne zlepšil, iba sa výrazne zhoršil stav kontrolnej skupiny.

Vždy, keď sa zdá, že vedci zveličujú svoje výsledky, je to vždy varovanie a mali by sme zistiť, kto štúdiu financoval; tu spočiatku nič nenaznačovalo stret záujmov. No o päť rokov neskôr vyšla pravda najavo. Štúdiu financovala firma, ktorá chia semienka predávala. Následné štúdie potom nenašli žiadny významný prínos chia semienok k zníženiu telesnej hmotnosti, hladiny cukru v krvi, cholesterolu, krvného tlaku alebo zápalov, a to aj keď skúmané osoby jedli až štvrť šálky chia semienok denne počas troch mesiacov. Pôvodná štúdia iba ukázala na pokles krvného tlaku, pričom tieto výsledky boli preberané inými výskumníkmi – hoci ani tu neboli chia semienka účinné tak ako mleté ľanové semienko.

Hlavným dôvodom, prečo je dobré uprednostniť ľanové semienka pred chia je ich obsah lignanu, ktorý je cca 15-násobný oproti všetkým ostatným semenám (vrátane chia) – čo zrejme stojí v pozadí ich protirakovinových účinkov.

Semienka chia sú však určite lepšie než vajcia a olej. Keď zmiešame jeden diel chia a 9 dielov vody a necháme odstáť, vznikne chia gel, ktorý sa dá použiť ako náhrada vajec alebo oleja pri pečení.

Michael Greger

Zdroj: Prameny zdraví